Belangrijke en nuttige informatie bij overlijden van een naaste


Het overlijden heeft plaatsgevonden, wat nu te doen?

Bij overlijden thuis
Na het overlijden zal direct de huisarts moeten worden gebeld. Doe dit altijd eerst!

Bij overlijden in een ziekenhuis of zorginstelling
De behandelend arts of zijn vervanger zal de schouwing doen en een overlijdensverklaring opmaken. Daarna kan de overledene worden overgebracht naar de door u gekozen locatie (thuis of uitvaartcentrum). Regel dit zo snel mogelijk, want de dagelijkse kosten voor verblijf in een mortuarium zullen worden doorberekend.

Zie ook onze checklist bij overlijden

Laatste verzorging
Na het overlijden en nadat de huisarts het overlijden heeft vastgesteld (wettelijk verplicht), is het zaak de overledene zo snel mogelijk te verzorgen en te koelen. Desgewenst kunt u dit zelf doen, of wij kunnen dit voor u verzorgen. U moet dan denken aan wassen, kleden, en eventueel in de kist leggen. U kunt kiezen voor opbaring op bed of in een kist. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in de laatste verzorging en alle aspecten die daarbij komen kijken. Desgewenst helpt u zelf mee met het verzorgen van de overledene. De overledene zal op de dag van de uitvaart naar het crematorium of begraafplaats worden overgebracht.

Opbaring en koeling

De juiste koeling maakt het mogelijk een overledene thuis op te baren, zodat u geen gebruik hoeft te maken van een uitvaartcentrum. Er wordt steeds vaker voor thuisopbaring gekozen. Nabestaanden kunnen dan in alle rust en in hun eigen omgeving afscheid nemen. Zorg zelf voor een zo koel mogelijke kamer.
Onze koelapparatuur is geschikt voor zowel bed- als kistopbaring. De huur van koelapparatuur gaat per dag en prijzen zijn inclusief bezorging en ophalen op de dag van de uitvaart.


Aangifte en documenten

Wanneer u kiest voor een uitvaart zonder uitvaartverzorger, dient u zelf alle benodigde documenten te verzorgen. Het opdrachtformulier voor het crematorium en de aangifte van overlijden is verkrijgbaar bij uw gemeente. Voor aangifte heeft u de A en B verklaring van de huisarts nodig. De gemeente wil ook het tijdstip van de crematie of begrafenis weten. U bent zelf verantwoordelijk voor alle correspondentie met de gemeente en het crematorium of de begraafplaats.
Noteer bij ‘uitvaartverzorger’ uw eigen naam (als u kiest voor een uitvaart zonder uitvaartverzorger, kunt u geen beroep doen op onze onderneming voor enige verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste afwikkeling bij alle instanties).


Uitvaartkist bestellen en laten leveren

Op de eerstvolgende werkdag na de dag van overlijden kunnen wij de uitvaartkist bezorgen op het gewenste adres. Wij kunnen de grafkist desgewenst ook eerder bezorgen, indien een overlijden bijvoorbeeld aanstaande is.
Voor het bestellen van een mooie houten grafkist volg deze link.


Wij bespreken de mogelijkheden graag met u en geven u direct een kostenopgave. Bel ons vrijblijvend op 055-5690226 of email ons op contact@uitvaartkist-online.nl