Soms een hype, maar is het een echt alternatief?


'Stop mij maar in een kartonnen doos!'
Geen onbekende opmerking die we allemaal wel eens gehoord hebben toch?

Er zijn inmiddels ook een paar kartonnen doodskisten op de markt en worden veelal online en op marktplaats aangeboden. Maar is dat een goed alternatief voor uitvaartkisten van gerenommeerde fabrikanten en uitvaartondernemers? En worden die ook door de bekende verzekeraars en uitvaartverzorgers standaard aangeboden? Zinnige vragen ter overweging.

Waarom karton?
Volgens de aanbieders en fabrikanten van kartonnen doodskisten is een 'kist' van karton veel duurzamer.
Maar is dat ook zo?
Het klopt dat karton gemaakt kan worden van gerecycled papier en daarmee circulair is, maar is het proces van oud papier naar nieuw gelaagd golfkarton milieu-ontlastend? Golfkarton fabrieken hebben ook schoorstenen en afvoer van water, en het proces behoeft chemie, temperatuur, druk en veel water.
Om een mooie afwerklaag te maken wordt de toplaag voorzien van een cacheer-coating en witte Chinese klei om die bedrukbaar te maken met 'hout patronen'. In de praktijk blijkt dat die cacheerlaag na verbranding veel vervuiling in crematieovens veroorzaakt, een grote hoeveelheid poeder dat lastig is te verwijderen.

Een andere vermeende reden is prijs, karton zou goedkoper zijn dan houtmaterialen.
Is dat ook zo?
Eenvoudige houten uitvaartkisten kosten anno 2019 tussen de 250 en 500 euro inclusief bezorgen. Wat mag een kartonnen variant dan kosten? Toch wel merkbaar minder dan hout mag je aannemen. In de praktijk blijkt dat kartonnen kisten vaak duurder zijn, een basiskist met bekleding kost tussen de 350 en 450 euro, en met afleverkosten van minimaal 60 euro kost een kartonnen grafkist dus makkelijk 200 euro meer dan de meest gebruikte uitvaartkist van Dela en Yarden.

Waarom liever hout als basis?
Een uitvaartkist moet aan een aantal vereisten voldoen welke door de wet zijn gedefinieerd, door traditie en gebruik worden ingegeven en welke door de uitvaartverzorgers en crematoria worden verlangd.
Zoals o.a. een stevig en vormvast omhulsel, bestand tegen vocht en ook in natte toestand veilig voor het dragen van een lichaam. Met name vormvastheid is belangrijk, je wil niet dat bij een forser postuur de zijwanden van de kist bol gaan staan!
In Nederland ligt het crematie percentage inmiddels op bijna 70%, dus de meeste uitvaartkisten worden verbrand. Houtmaterialen (massiefhout, spaanplaat en multiplex) zijn geselecteerd op een goede en verantwoorde verbranding. Uiteraard elke verbranding heeft een negatieve impact op het milieu, maar bij karton komt er ook nog eens veel vliegstof in de rook mee welke de rookgasinstallatie en filters versneld doet vervuilen. Om deze reden zijn crematoria niet haps op kartonnen kisten. Zij hebben liever een houten kist die zelf ook mee brandt en bijdraagt aan een efficiënt crematieproces. Een kartonnen kist is binnen tientallen seconden verdwenen en moet de gastoevoer flink worden opgeschroefd.

Hout en aanverwante materialen hebben dus nog steeds de voorkeur, vandaar dat de uiterst professionele organisaties zoals Dela en Yarden (die duurzaamheid een actief onderdeel maken van hun dagelijkse bedrijfsvoering) niet kiezen voor karton als kistmateriaal. Bij Yarden wordt een kartonnen kist onder voorwaarden toegestaan, er is dan een extra invoerplank nodig en moet de kist voor invoer in de oven met een natte katoenen doek worden bedekt om voortijdig vlamvatten te voorkomen (uit Yarden kisten-protocol 2.2).

Duurzame prijsstelling
In Nederland zou een eenvoudige kartonnen uitvaartkist die aan alle vereisten voldoet voor minder dan 200 euro kunnen worden verkocht, dat zou mooi zijn! Maar is dat haalbaar?
Tweehonderd euro in de BTW, dat betekent 165 euro zonder BTW voor productie, vervoer en een beetje verdienste voor de fabrikant en ondernemer! Dat gaat helaas niet lukken, niet op een verantwoorde en duurzame manier.

Daarom verkopen wij geen kartonnen uitvaartkisten. Maar wij bieden wel een goedkoop alternatief, een houten kist voor 249 euro die in een compacte doos met PostNL voor minder dan 10 euro kan worden verstuurd naar elk adres in de Benelux. Na ontvangst zelf snel en eenvoudig in elkaar zetten, net als een simpel kastje van IKEA. Het resultaat is een volwaardige houten uitvaartkist met een moderne uitstraling, een kist die gezien mag worden en toch heel betaalbaar is en gunstig is voor cremeren.

Waarom zou je een kartonnen grafkist kiezen die tussen de vier- en vijfhonderd euro kost inclusief aflevering als je een eigentijdse eco-uitvaartkist van populierenhout voor 249 thuisbezorgd kan hebben? Een kist die aan alle vereisten voldoet en die door alle crematoria wordt geaccepteerd! Onze CHISTANN en ECOTANN eco-uitvaartkisten zijn 100% goedgekeurd door de LVC en Yarden crematoria.